Istoricul şcolii

Deviza Școlii Gimnaziale Morteni
"Educatia este cel mai de pret dar pe care il poate primi Omul”(PLATON).

Cu secole in urma, stiinta de carte era strans legata de biserica. In trecut, preotul era cel care facea si pe invatatorul, in pridvorul bisericii , avand ca elevi , cativa copii ce proveneau din familii instarite , pe care ii invata alfabetul chirilic , primind in schimb o plata, ,,dupa invoiala”.

Exista documente care atesta faptul ca , in comuna MORTENI , primul local de scoala a functionat intr-o casa batraneasca , inca din primavara anului 1839. Cursurile au fost frecventate initial de 12 elevi, carora li s-au adaugat ulterior inca 3.,,Localul de scoala, cu peretii din ostrete tencuite (…), se compunea din doua sali de clasa. Bancile lungi ,de cate 5-6 locuri , nevopsite ,ortite si zgariate, faceau zgomot neplacut.Cand un copil intra in banca, trebuiau sa iasa afara toti copiii, pana la locul aceluia”.

Cei mai multi dintre parinti nu intelegeau rostul invataturii.Lipsa mijloacelor financiare pentru procurarea de imbracaminte si manuale scolare ii determina sa nu-si trimita copiii la scoala, ba, mai mult, acestia participau la activitatile agricole din sanul familiei.cel mai adesea, fetele erau cele care ramaneau nescolarizate.initial, la scoala functionau doi invatatori. Printre numele atestate in documente , se numara invatatorii: Ioan Hatmanu, Eufrosina, Paleologu, Andrei Tomescu, Stefan Diamandescu, N.Radulescu, N. Ionescu.

Disciplinele de studiu erau: aritmetica, geometria,gramatica , istoria, geografia, intuitia(stiintele naturii) religia, caligrafia, desenul, gimnastica, muzica si lucrul manual pentru fete.

Scoala a devenit obligatorie si gratuita.Durata studiilor a fost initial de 4 ani , acestora adaugandu-li-se inca 2 ani de invatatura practica(cursuri complementare).Ulterior ,scoala s-a redus la 5 clase.Abia in 1961, s-a trecut la invatamantul general, obligatoriu si gratuit de 8 ani , iar in 1968 , de 10 ani.

Incepand cu anul 1970, cursurile scolare ale claselor I-VIII din MORTENI se desfasoara in noul local de scoala,construit intre anii 1965-1970.Dupa anul 1981, in scoala sunt infiintate si clasele a IX-a si a X-a / treaptaI de liceu.

Astazi ,comuna dispune de o scoala moderna , dotata cu mijloce moderne si cu cadre didactice bine pregatite unde copiii sunt asteptati cu drag.

Misiunea şcolii

Școala noastră este locul unde copiii vin cu drag, unde li se oferă șanse egale și drepturi depline pentru a progresa cu mai multă ușurință și mai temeinic spre o stăpânire desăvârșită a cunoștințelor.

Viziunea şcolii

Școala Gimnazială Morteni urmărește să creeze un mediu educațional profesionist, care să răspundă standardelor educaționale cerute de societatea modernă, favorabil formării intelectuale dar și morale a tinerilor, astfel încât aceștia să dobândească competențele necesare inserției sociale.